Att skapa en gemensam plats i Mora för blivande föräldrar och barnfamiljer har länge varit en viktig fråga. Konceptet bygger på att öppna förskolan, specialpedagoger inom förskolan samt barnavårds- och mödravårdscentralen delar en lokal i centrala Mora. Utöver att få hjälp och stöd från kommun och landsting, kan besökare till Familjecentralen stärka det sociala nätverket runt familjer, då det även fungerar som en gemensam mötesplats. Tjänsterna hos Familjecentralen är kostnadsfria.
Avtalet med Landstinget Dalarna och Mora kommun är också ett så kallat grönt hyresavtal, vilket innebär ett gemensamt arbete för att minska energiförbrukning i både verksamheten och i fastigheten, som följs upp årligen.
-Det känns både roligt och viktigt att kunna erbjuda nya lokaler för konceptet Familjecentralen mitt i centrala Mora. Att skapa möjligheter för utvecklade verksamheter som bidrar till att fler antal människor rör sig i Mora är del av vår strategi kring stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att inflyttning sker i början av nästa år, säger Mikael Hedh, affärsområdeschef, Diös Dalarna.
- Vi vill bidra till att göra vardagen lite lättare för Moras barnfamiljer som får en mer lättillgänglig service samlat på ett ställe. Äntligen kan vi gå från ord till handling och skapa en central plats för barn och föräldrar mitt i Mora, säger Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande, Mora kommun.
- Det finns stora hälsoskillnader barn emellan kopplat till föräldrars socioekonomiska situation och samhället har ett ansvar att göra något åt detta. Samverkan mellan olika aktörer, till exempel landsting och kommun, är centralt i det arbetet. Konceptet med Familjecentralen sätter barnen och familjerna i centrum vilket är helt rätt, säger Gunnar Barke, landstingsstyrelsens ordförande, Landstinget Dalarna.